Zo zeg je makkelijker NEE

Nee zeggen kan voor veel mensen een uitdaging zijn. Wat op zich logisch is, want we hebben het niet echt geleerd. Sterker nog, bij velen van ons was tijdens het opgroeien weinig tot geen ruimte om ‘Nee’ te zeggen. Zeker in onze eerste zeven levensjaren hebben we te doen wat ons verteld wordt en later in een groot deel van ons leven nog steeds, denk alleen maar aan school.

Wanneer je het lastig vindt om nee te zeggen, kan het voorkomen dat je ja zegt tegen iets waar je geen tijd voor hebt, niet wil doen of niet kan doen. Dit brengt natuurlijk de nodige druk met zich mee.

Hiernaast spelen ook andere, dieperliggende, oorzaken mee waarom ‘nee’ zeggen lastig kan zijn. Hier zijn de vijf belangrijkste redenen waarom, met inzicht gevende tips om te leren ja te zeggen wanneer je ja bedoelt:

• Angst voor afwijzing: Dit is voor velen een diepgewortelde angst. Het gevoel van niet goed genoeg zijn speelt vrijwel collectief een rol. Ook dit wordt van kleins af aan meegegeven, een soort constante druk dat we goed moeten presteren. Daarnaast hebben we ons bijna allemaal wel een keer (vaak meerdere keren) afgewezen gevoeld wat pijn deed en die pijn nu willen vermijden. Dus willen we graag aardig gevonden worden en vermijden conflicten. We zijn bang dat als we nee zeggen, anderen ons minder aardig zullen vinden.

Tips:
o In plaats van Nee zeggen, kun je ook Nu niet maar wel….zeggen
o Wanneer je bang bent om afgewezen te worden, betekent dit vaak dat je jezelf ergens afwijst, onderzoek dat
o Vertel jezelf iedere dag (zo vaak mogelijk) dat je helemaal goed bent, precies zoals je bent!

• Onzekerheid: Soms zijn we onzeker over onze eigen capaciteiten, vinden we onszelf niet goed genoeg en hebben we de neiging om maar Ja te zeggen, zelfs als we weten dat we overbelast zullen raken.

Tips:
o Vergroot je zelfvertrouwen door je eigen vaardigheden en grenzen te erkennen.
o Gebruik je agenda om ‘nee’ te zeggen, laat zien dat het nu niet kan en wanneer wel
o Geef aan dat je het lastig vindt om ‘nee’ te zeggen, dat je graag wil helpen maar dat het nu echt niet lukt.

• Angst voor confrontatie: Het vermijden van moeilijke gesprekken kan leiden tot het vermijden van het zeggen van nee. Vaak vinden we het lastig om ongemakkelijke situaties of conflicten aangaan, hebben we liever harmonie.

Tips:
o Oefen assertieve communicatie en leer hoe je op een respectvolle manier nee kunt zeggen zonder anderen te kwetsen.
o Praat altijd vanuit jezelf, vertel wat iets met jou doet. Blijf bij jezelf
o Gebruik bewuste ademhaling om rustiger te blijven en bereid je altijd goed voor wanneer het gaat over het aangaan van een lastig gesprek.

• Schuldgevoel: We voelen ons vaak schuldig als we nee zeggen, omdat we denken dat we anderen teleurstellen. Weet dat dit iets is wat we onszelf vertellen maar wat meestal niet waar is. Wanneer iemand nee tegen jou zegt, begrijp je dit ook, zo begrijpt een ander ook als jij nee zegt.

Tips:
o Onthoud dat nee zeggen niet egoïstisch is, maar een noodzakelijke stap om voor jezelf te zorgen. Gezonde grenzen zijn van cruciaal belang voor welzijn.
o Ga na bij jezelf hoe jij je zou voelen als de rollen andersom zouden zijn
o Check even bij de ander hoe het voor hem of haar voelt, zo heb je helderheid en heeft je hoofd rust 

• Sociale druk: We leven in een tijd waarin altijd beschikbaar zijn en anderen helpen de norm lijkt. Dit kan het moeilijk maken om nee te zeggen wanneer we dat zouden moeten doen.

Tips:
o Maak hier heldere afspraken over op je werk, wat wordt er van je verwacht als het gaat om beschikbaarheid?
o Ga na wat voor jou echt belangrijk is in je werk en in je leven en waarom dit zo is. Leer prioriteiten te stellen die in lijn zijn met je eigen doelen en welzijn.
o Realiseer je dat je altijd een keuze hebt, ook al lijkt dit soms misschien zo.

Het vermogen om nee te zeggen is een belangrijke vaardigheid voor het behoud van gezonde relaties en persoonlijke welzijn. Met oefening en bewustwording kun je leren om op een respectvolle en zelfverzekerde manier nee te zeggen wanneer dat nodig is, terwijl je tegelijkertijd de kracht van ja zeggen behoudt voor de juiste gelegenheden.

Ik hoop dat dit je weer wat inzicht gegeven heeft! Volgende week gaan we dieper in op het gevoel hebben van alles te moeten doen. Tot dan!

Hartelijke groet,
Chantal en Team HZVZ

Comments are closed.