Betere balans door een evenwichtig verantwoordelijkheidsgevoel

Hallo lieve lezer,

Allereerst dankjewel voor alle mooie feedback die een aantal van jullie heeft gegeven op de tips. We zijn blij dat deze helpen bij het creëren van meer rust in je werk!

Vandaag gaan we dieper in op het hebben van een groot verantwoordelijkheidsgevoel, herken je dat?

Dat je zowel op het werk als thuis vaak klaarstaat voor iedereen? Het is een prachtige eigenschap, maar soms kan het overweldigend worden. Laten we dit fenomeen verkennen en bekijken hoe we hier beter mee om kunnen gaan. 💼🏡

EEN EVENWICHTIG VERANTWOORDELIJKHEIDSGEVOEL

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen zich eerder te verantwoordelijk voelen dan dat ze de kantjes er vanaf lopen.

Voor de meesten van ons is het belangrijk om zowel ons werk, als dingen die we prive doen, goed te doen. Op het werk is dit vaak nog extra omdat we hier beoordeeld worden, promotie willen maken en geleerd hebben dat goed presteren op je werk belangrijk is.

Dat is het natuurlijk ook, maar wat we ook veel zien is dat een te groot verantwoordelijkheidsgevoel kan leiden tot teveel druk en stress.

Een groot verantwoordelijkheidsgevoel kan voortkomen uit verschillende bronnen; opvoeding, persoonlijke normen, of simpelweg de wens om anderen te helpen en het maakt natuurlijk dat we ons steeds verder ontwikkelen.

Wanneer de balans echter ontbreekt, kan het ook leiden tot uitputting.

Als je dit ook maar een klein beetje herkent, lees dan de vijf punten die je kunnen helpen bij het vinden van een betere balans.

 

1. Prioriteiten stellen: 🚦

Het vermogen om prioriteiten te stellen is de sleutel tot een gebalanceerd leven. Het stelt je in staat om je energie te concentreren op wat echt belangrijk is, zowel in je professionele als persoonlijke sfeer. Het geeft richting aan je inspanningen en maximaliseert de impact van je handelingen.

 • Analyseer je taken en identificeer wat werkelijk essentieel is. Focus op de taken die het meeste bijdragen aan je langetermijndoelen
 • Categoriseer je taken op basis van urgentie en belangrijkheid. Dit kun je doen door kleuren en nummers toe te passen (groen en 1 is nu, rood en 5 kan volgende week 😅) Je kunt je taken ook inplannen in je agenda. Zo weet je wat eerst moet en heb je direct overzicht.
 • Leer om ‘nee’ te zeggen tegen taken die niet direct bijdragen aan je doelen. Het vermogen om prioriteiten te stellen, is essentieel voor een gezonde balans tussen werk en privé.

2. Delegeer en vraag om hulp:

De kunst van delegeren is niet alleen een managementvaardigheid, maar ook een levensvaardigheid. Het erkennen van je beperkingen en het inroepen van de hulp van anderen is geen teken van zwakte, maar juist van intelligentie en effectief teamwork. Samenwerking verlicht de last en vergroot de mogelijkheden.

 • Identificeer taken die ook door anderen kunnen worden uitgevoerd en draag deze over als het mogelijk is
 • Bouw een ondersteunend netwerk op, zowel op het werk als thuis. Wees niet bang om hulp te vragen wanneer dat nodig is
 • Leer de kunst van effectieve delegeren. Geef duidelijke instructies en wees bereid om vertrouwen te schenken aan je collega’s of familieleden.

3. Plan “me-time”: 📆

Het plannen van tijd voor jezelf is geen luxe, maar een noodzaak. Het stelt je in staat om op te laden, te reflecteren en je welzijn te behouden. Het investeren in ‘me-time’ is een investering in veerkracht en effectiviteit in alle aspecten van het leven.

 • Blokkeer tijd in je agenda specifiek voor zelfzorgactiviteiten. Dit kan variëren van sporten tot lezen, mediteren of gewoon ontspannen.
 • Behandel je “me-time” als een niet-onderhandelbare afspraak. Dit laat zien dat jouw welzijn net zo belangrijk is als andere verantwoordelijkheden.
 • Experimenteer met verschillende activiteiten om te ontdekken wat het beste voor jou werkt en zorg ervoor dat je deze tijd regelmatig vrijmaakt.

4. Effectieve Communicatie: ☘️

Effectieve communicatie is essentieel om een balans te vinden tussen werk en privé. Het stelt je in staat om helder je verwachtingen te uiten, begrip te kweken voor de verwachtingen van anderen, en samen oplossingen te vinden voor mogelijke conflicten.

 • Ontwikkel sterke communicatieve vaardigheden om duidelijk en efficiënt met anderen te kunnen praten over je taken, verwachtingen en grenzen.
 • Wees proactief in het delen van informatie. Door openlijk te communiceren over de voortgang van projecten op het werk of de behoeften in je persoonlijke leven, voorkom je misverstanden
 • Luister actief naar anderen. Begrijp de verwachtingen van collega’s, vrienden en familie, en deel op een respectvolle manier jouw verwachtingen en behoeften
 • Leer om constructieve feedback te geven en te ontvangen. Dit bevordert een gezonde communicatieomgeving, zowel op het werk als thuis.

5. Communiceer je grenzen: 

Het definiëren en communiceren van je grenzen is geen egoïstische daad, maar een essentiële als je goed voor jezelf wil zorgen. Het helpt anderen te begrijpen waar je staat en voorkomt dat je overweldigd raakt. Duidelijke communicatie over grenzen bevordert respect en zorgt voor een gezonde balans tussen geven en nemen.

 • Wees open en eerlijk over je capaciteiten en beschikbaarheid, zowel op het werk als thuis. Dit creëert duidelijkheid voor zowel collega’s als familieleden.
 • Oefen assertiviteit door grenzen te stellen en te communiceren. Dit betekent niet dat je anderen afwijst, maar eerder dat je duidelijk bent over wat je kunt aannemen. Waar je echt JA tegen zegt.
 • Leer om op een constructieve manier “nee” te zeggen. Leg uit waarom bepaalde taken op dit moment niet haalbaar zijn en zoek indien mogelijk alternatieve oplossingen.
 • Door actief aan deze vijf punten te werken, kun je een gezondere balans creëren tussen je werk- en privéleven, zelfs met een sterk ontwikkeld verantwoordelijkheidsgevoel. Het is een proces van continue zelfreflectie en aanpassing.

 

Heel veel plezier en succes bij het (verder) implementeren van deze punten en heb een mooie week!

 

Comments are closed.